Bezoek Koning Willem Alexander aan Schalkwijk

Koning Willem Alexander bracht woensdagmiddag 17 januari een werkbezoek aan diverse buurtinitiatieven in Schalkwijk. Hij bezocht achtereenvolgens wijkcentra De Ringvaart en De Kleine Ringvaart en jongereninitiatief TripleThreaT. Daar sprak hij met betrokken bewoners, professionals en initiatiefnemers over de vraag in hoeverre zij zich thuis voelen in hun wijk en over het belang van ontmoetingsplekken voor de samenhang in de buurt. Het werkbezoek begon in Wijkcentrum De Ringvaart. Deze ontmoetingsplek biedt diverse activiteiten en vergaderruimtes voor wijkraden en bewonersgroepen. Zo zijn er cursussen voor volwassenen, spel-leerprogramma’s voor kinderen en hun opvoeders en dagverzorging voor ouderen. De Koning sprak met leden van de wijkraden en met betrokkenen van de gemeente Haarlem, welzijnsorganisatie DOCK en de Stichting Samen over de kracht, kwetsbaarheden en toekomst van Schalkwijk. Stichting Samen is opgezet door de Marokkaanse gemeenschap in Haarlem met het doel deze meer in contact te brengen met andere bewoners. Samen organiseert bijvoorbeeld debatavonden, sporttoernooien en maaltijden in De Ringvaart.

In De Kleine Ringvaart bezocht de Koning vervolgens de door jongeren zelf ingerichte fitnessruimte en de Maakplaats, waar jongeren worden gestimuleerd hun technische en ambachtelijke vaardigheden te ontdekken. Zij leren er zagen, timmeren en materialen recyclen. Hij sprak met jongerenwerkers en jongeren over het belang van de ontmoetingsplek voor de wijk.

Daarna bezocht de Koning TripleThreaT, een initiatief van en voor jongeren in Schalkwijk om ze te stimuleren meer met hun passie te doen. Basketbal en hiphop zijn belangrijke activiteiten, maar er is ook een platform voor jonge ondernemers opgericht, de TripleThreaT 2.0 Store. In deze store in Winkelcentrum Schalkwijk staan ontmoeting, creativiteit en expertise centraal. Daarnaast is er een ‘chillplek’ die ook wordt gebruikt voor sportieve activiteiten. Hij sprak er met de initiatiefnemers en enkele jonge deelnemers over het belang van TripleThreaT als ontmoetingsplek en was bij een sportactiviteit.

Het bezoek aan Schalkwijk was er één in een reeks bezoeken van de Koning rondom de vraag in hoeverre mensen zich thuis voelen in hun wijk. Daarbij komt onder andere de sociale samenhang in de wijk aan bod en wat bewoners er samen aan doen om die te behouden en te versterken. In dat kader bracht hij eerder werkbezoeken aan onder meer Beukbergen in Zeist, de Jordaan in Amsterdam, de Schilderswijk in Den Haag, Hillesluis in Rotterdam en De Bennekel in Eindhoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *