Skip to content

Ik zoek een huisarts, de huisarts zoekt ruimte

Geen toegang hebben tot een huisarts is een heel concreet probleem in Haarlem Schalkwijk. Met oplevering van duizenden nieuwe woningen in de directe omgeving wordt dat binnen enkele maanden alleen nog maar groter.
Om dit tastbaarder te maken voor de betreffende wethouder vragen wij mensen die geen huisarts kunnen vinden in de buurt om dit aan te kaarten bij de betreffende wethouder. Op onze praktijk kunt u zo’n ansichtkaart ophalen. U kunt ook zelf contact opnemen via (https://schalkwijk.dezoed.nl/huisartsenp…/actie-code-rood/ ).
Meer achtergrond in onderstaande brief aan de gemeenteraad van Haarlem.
—————————————————
Wij, de huisartsen van De ZOED Boerhaavewijk en De ZOED Schalkwijk, hebben een probleem.
Samen met fysiotherapeuten, apothekers, diëtisten, psychologen,
verloskundigen en de GGD vormen wij samen De Zorgverleners Onder Een Dak (De ZOED). Bij ons als huisartsen staan inmiddels >7500 burgers ingeschreven als patiënt. (een normpraktijk telt juist boven de 2000 burgers.)
Iedere dag melden zich nieuwe burgers aan onze balie om zich bij ons in te schrijven. Wij hebben geen adequate praktijkruimte om al deze mensen bij ons in te schrijven. Sterker nog, per september 2023 word onze tijdelijke huisvesting in Port-a-cabins geacht plaats te maken voor nieuwe woningen (meer nieuwe burgers) van een nieuwbouwproject van Elan wonen. Vanaf 2026 hebben wij hiervoor, in samenwerking met stichting St Jacob een nieuwe lokatie. In de tussentijd hebben wij dus tenminste 3 jaar lang een groot probleem. Dit betreft De ZOED Boerhaavewijk.
De ZOED Schalkwijk heeft ruimte voor 3500 burgers. Wij zijn ons al in een vroegtijdig stadium gaan oriënteren op mogelijkheden voor
uitbreiding met de bevolkingsgroei in het achterhoofd.
Al in 2019 hebben wij overeenstemming voor het project Schalkhout/stad tussen de bomen (voormalig Belcanto terrein) met firma Boelens de Gruyter om aldaar een nieuwe ” De ZOED” te realiseren. Dit project stagneert door gemeentelijk beleid t.a.v. stadsaanzicht en parkeren:
-Het PvE van De ZOED (om veilige zorg te kunnen garanderen) bevat parkeerplekken voor ambulance, invaliden en spoedarts. Dit blijkt voor de gemeente niet acceptabel;
-De samenwerking tussen projectontwikkelaar (Boelens de Gruyter) en gemeente Haarlem verloopt dusdanig moeizaam dat de oplevering van ruimte voor De ZOED steeds verder naar de toekomst verschoven wordt.
Adequaat handelen en beslissen door de gemeente Haarlem is achterwege gebleven.
Wij, als huisartsen, hebben hier reeds vele jaren een pro actieve
houding in aangenomen door met wijkraden, projectontwikkelaars,
gemeente, zorgverzekeraars, de NZA, de inspectie en de
huisartsen-coöperatie (HCZK) in gesprek te zijn over de oplossing in deze situatie.
Onlangs is de ontstane situatie besproken in de commissie samenleving en is er een debat over geweest in politie cafe ” de pletterij”.
We willen u graag het gevoel van urgentie overbrengen:
Dit brengt ons tot het starten van de actie “code-rood”
Ons vraag aan u is dan ook even simpel als duidelijk: Wilt u dit
probleem helpen oplossen?
Back To Top